ΣΥΡΟΣ παραπάνω από ένα νησί

Η Σύρος δεσπόζει στην καρδιά του Αιγαίου με τον δυναμικό χαρακτήρα και την κοσμοπολίτικη χάρη μιας μεγαλοαστής. Μιας κυρίαρχης δύναμης με έδρα την Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νησιού αλλά και των Κυκλάδων, που διατηρεί και αναδεικνύει την αίγλη μια άλλης εποχής, μιας ιστορίας που ξεδιπλώνεται μέσα από τα δαιδαλώδη σοκάκια, τα πολυάριθμα παλαιά αρχοντικά και νεοκλασικά κτίρια, τη μεσαιωνική Άνω Σύρο και τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα χωριά, τις Ορθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες, τις δαντελένιες ακτές, το γαλάζιο της θάλασσας και το παραμυθένιο φυσικό τοπίο.

Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Η Σύρος είναι τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη αφού μπορεί και συνδυάζει το αγροτικό τοπίο – στη βόρεια Σύρο ή Απάνω μεριά – με την οικιστική τουριστική περιοχή στα νότια του νησιού.

Σε μια περιήγηση στη βόρεια Σύρο, οι λάτρεις του κυκλαδίτικου τοπίου θα αφεθούν στην ηρεμία που προσφέρει η άγονη φύση με τη χαμηλή βλάστηση και τις ξερολιθιές. Αυτή την ηρεμία απολαμβάνουν και τα μεταναστευτικά πουλιά που συγκεντρώνονται στην περιοχή και την κατατάσσουν σε μια από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα, γι΄ αυτό άλλωστε το όρος Σύριγγα, έχει ενταχθεί στο Κοινοτικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, με τα παρακάτω στοιχεία:

  • Όνομα Περιοχής: ΟΡΟΣ ΣΥΡΙΓΓΑΣ ΩΣ ΠΑΡΑΛΙΑ

Κωδικός Περιοχής: GR4220018Τύπος:B Γεωγραφικό Μήκος: 24o 54 Γεωγραφικό Πλάτος: 37o 28 Μέγιστο Υψόμετρο (m): 434    Έκταση (ha): 700,

ενώ το δίκτυο NATURA 2000 της Σύρου συνθέτουν και άλλες δύο περιοχές:

  • Όνομα περιοχής : ΝΗΣΟΣ ΓΥΑΡΟΣ

Κωδικός Περιοχής: AG0010077 Μέγιστο Υψόμετρο (m): 447 Έκταση (ha): 2700

  • Όνομα Περιοχής: ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΟΣ

Κωδικός Περιοχής: GR4220018 Τύπος: B Γεωγραφικό Μήκος:24o 54 Γεωγραφικό Πλάτος: 37o 28 Μέγιστο Υψόμετρο (m):434 Έκταση (ha): 700

Και εκεί που το τοπίο μας μοιάζει ξερό, ακριβώς εκεί μπορούμε να συναντήσουμε μια μεγάλη ποικιλία από φυτά και βότανα. Το ξεχωριστό μικροκλίμα, ο δυνατός ήλιος, η θαλασσινή αύρα και οι δυνατοί αέρηδες κάνουν τα βότανα της Σύρου να έχουν έντονες γεύσεις, αρώματα και χρώματα. Τα πιο κοινά είδη είναι το θυμάριο ασφόδελος και το φασκόμηλοτα οποία θα δείτε ανθισμένα αν βρεθείτε εκεί την άνοιξη. Στην περιοχή θα βρείτε και σπάνια είδη φυτών, όπως ο μανδραγόρας, που περιέχει φαρμακευτική ουσία και χρησιμοποιείται ως καθαρκτικό, καθώς και τρία είδη κρόκων (ζαφοράς) που είναι ενδημικά της Σύρου.

Στο νότιο τμήμα του νησιού, η οικιστική ανάπτυξη γίνεται περισσότερο εμφανής και συνυπάρχει με πλούσια βλάστηση το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας αποτελούν οι κατά τόπους συστάδες πεύκων.

Η πανίδα της Σύρου, επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτός από τα κατσίκια που σκαρφαλώνουν στις ξερολιθιές και ροβολούν σε βράχια μέχρι τη θάλασσα, οι πιο μυημένοι μπορούν να παρατηρήσουν πουλιά, ερπετά, αμφίβια λαγούς και κουνέλια. Σε όλο το νησί, και κυρίως στην Απάνω Μεριά, ενδημούν 11 είδη ερπετών, ο πρασινόφρυνος (είδος αμφιβίου) και 47 είδη πουλιών.

ΚΑΣΤΡΙ

Σε απόσταση 45 περίπου λεπτών από τη Χαλανδριανή ανακαλύφθηκε ένας προϊστορικός οικισμός από τα τέλη της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου ΙΙ που καλύπτει μια έκταση 3,5 – 5 στρέμματα. Στον χώρο αυτόν οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα νεκροταφείο με 600 περίπου τάφους, καθώς και ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας που δείχνουν ότι στην περιοχή είχε αναπτυχθεί η κεραμική, η λιθοτεχνία και η μεταλλοτεχνία. Τα διάφορα αγγεία, κοσμήματα και είδη οικιακής χρήσης που βρέθηκαν, επίσης, κατά της ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν ότι επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο οικισμό. Οι δύο αρχαιολογικοί χώροι Χαλανδριανή και Καστρί συνδέονται με ένα μακρύ αλλά και δύσβατο μονοπάτι που αξίζει, όμως, κανείς να ακολουθήσει, καθώς οδηγεί στα βάθη της ιστορίας.